Consells per estalviar aigua a casa

Petits gestos que podem fer tots nosaltres per contribuir en la millora de la situació de sequera reduint el consum d’aigua, això són set consells per estalviar aigua a casa

Rebaixar el consum d'aigua a 200 litres per habitant ha esdevingut una premissa clau per a l'ACA

En el context d’una sequera històrica que estem vivint a la nostra terra, és més important que mai pensar en consells que podem fer per estalviar aigua a casa. La responsabilitat recau en tots i cadascun de nosaltres els quals hem de procurar amb pràctiques, per petites que siguin, aprofitar tota l’aigua que utilitzem. Això són set consells per estalviar aigua a casa.

Així doncs, a continuació us deixem uns consells per estalviar aigua a partir de consells de la mateixa Agència Catalana de l’Aigua (ACA):

Tancar l’aixeta

En primer lloc, quan ens rentem les dents o les mans, acostumem a deixar oberta l’aixeta. Aquest error provoca la pèrdua de molta aigua, perquè una aixeta oberta acostuma a rajar 10 litres per minut. Així doncs, aquest gest senzill i fàcil pot semblar insignificant, però és un bon inici per estalviar el consum d’aigua.

Revisar les instal·lacions de l’aigua

En segon lloc, si tens alguna aixeta que perd aigua, és important reparar les instal·lacions i frenar les fuites, ja que segons l’ACA una aixeta que goteja pot perdre gairebé 1.000 litres al mes.

Reduir el cabal de les aixetes

Aleshores, tenim els reductors de cabal d’aigua de les aixetes ajuden a reduir el consum d’aigua fins a un 50%. Aquests nous instruments barregen aigua amb aire i permeten que no tinguem un consum tan gran. El cost no és molt elevat, oscil·la entre 8 i 12 euros i pots trobar lots on hi hagi diverses mesures d’airejadors que s’adaptin a la majoria d’aixetes.

La majoria de les rentadores tenen programes d’estalvi adaptats al tipus de roba

No fer servir el vàter com a paperera

Aquest consell hauria de ser primordial perquè tirar cotonets, productes d’higiene íntima, tovalloletes, menjar, etc. no només provoca gastar entre 6 i 12 litres per descàrrega sinó que suposa un problema enorme per als sistemes de sanejament i els ecosistemes.

Oblidar-nos d’un bany i utilitzar un cubell a la dutxa

S’estipula que l’acció de banyar-nos gasta uns 300 litres mentre que dutxar-nos en gasta uns 50. Les xifres ens diuen que dutxant-se ja estalvies aigua, però si vols fer un gest que també ajuda a estalviar, col·loca un cubell mentre l’aigua no surt calenta i després amb aquesta aigua pots fregar el terra de casa o regar les plantes.

Aprofitar la capacitat de les rentadores al màxim

Per altra bandahem de posar una rentadora, aprofitar la capacitat al màxim i també fer ús dels programes d’estalvi. Aquests nous programes ens permeten passar d’uns 200 litres d’aigua a només 50. Ara bé, és important fer-ho amb la càrrega completa i seleccionar el programa adequat en funció del tipus de roba i tenir en compte factors com color, textura, etc. i de brutícia.

La majoria de les rentadores tenen programes d’estalvi adaptats al tipus de roba

Regar a la nit i amb sistemes gota a gota

Per últim, cal resaltar la importància els sistemes gota a gota o aspersors d’alta eficiència retalla el consum d’aigua en el reg i també, és important mirar de regar a partir de les 20 h del vespre per evitar les pèrdues per evaporació.

Altres notícies: Infección y tratamiento de Sida o VIH